"Meneer de voorzitter?"


U bent eigenlijk de gebruikelijke voorzitter, maar deze keer liever niet. Het kan zijn dat u te veel inhoudelijk betrokken bent bij het onderwerp. En de vrijheid wilt hebben om uw aandacht te besteden aan die inhoud in plaats van het proces. Goed luisteren en kijken naar de anderen, met een eigen mening en het proces sturen is vaak moeilijk te combineren. Ook de deelnemers zien dit en hebben mogelijk behoefte aan een zichtbaar onafhankelijke procesleider. Met uw keuze voor een onafhankelijke voorzitter kunt u uw eerste punten scoren: u maakt u gelijk met de andere deelnemers, doet afstand van een stukje macht en invloed op het eindresultaat van de sessie. En u geeft een informeel signaal:  Ik waardeer uw inbreng en creëer een gelijk speelveld van tijd en aandacht voor alle deelnemers.

Ik heb ervaring met het leiden van sessies als onafhankelijk voorzitter. In de voorbereiding gaat mijn aandacht naar het bekend worden met de inhoud en de deelnemers. Ik wil voelen waar het over gaat, zonder de specialist te worden. Wie komen er en wat is het krachtenspel tussen de deelnemers. En wat moet er aan het eind liggen?

Resultaat

De bijeenkomst is gericht op het vooraf bepaalde doel. U hebt ruimte gehad voor uw eigen inhoudelijke inbreng en goodwill opgebouwd bij de andere deelnemers. Er ligt een uitkomst waarin de bijdrage van de deelnemers herkenbaar is.

Wat zeiden opdrachtgevers?

Je enthousiasme breng je met humor en flair en slaat over naar de deelnemers. Je geeft hen ruimte om hun punt te maken en  te reageren. Na afloop vatte je de bijeenkomst goed samen.